Typical Herzegovinian food

“Nije jer se babe sjećaju, a unuci “ponešto znaju” kako se poljak teško kuvao”: znaju to starci, a možda i neko od njihovih unuka, kako je teško skuhati grah poljak. Ukoliko se sjetite da ga noć...
Šipak ili nar je definitivno jedan od simbola Hercegovine. Samonikli, divlji šipci se doslovce nalaze na svakom koraku u ovim krajevima. Kao jedan od simbola Hercegovine šipak je postao i omiljeni...
Med
Košnice u šupljim kladama ili pletare od tkane slame su fascinantne radi stoljetne priče koja govori o odnosu između čovjeka i pčela, koja seže u drugu polovicu XX. stoljeća, i to početkom...
Ukoliko jedan proizvod postane simbol nekog mjesta to je zato što u sebi nosi boje, okuse, istoriju i zvukove tog mjesta. Upravo je zvuk osnovna karakteristika škripavca, sira “koji škripi”, a čije...
Priča o Livanjskom siru je možda i jedna od najljepših priča vezanih za jedan proizvod, koja je počela krajem XIX stoljeću, a u kojoj se, u pozadini velikih europskih događaja isprepliću potresne...
Naziv pršut ima jasno latinsko porijeklo, od pro, što znači "prije", i “exsuctus”, što znači "isušeno". To je nekuhani pršut ukusan ali ne slan, sa snažnim notama drveta od dimljenja. Period zrenja...
Radi se o siru od ovčijeg, kravljeg ili kozijeg mlijeka, ili u kombinaciji, koji sazrijeva u mješinama od ovčije kože: to je genijalan sistem za čuvanje i transport lako kvarljivog prehrambenog...
Zima nije zima u Hercegovini bez raštike i suhog mesa: radi se o tradiciji koja je ostala uglavnom nepromijenjena stoljećima a čiju glavnu ulogu igra poseban tip kupusa sa listovima i “bez glavice”...
Zajedno s pogačom i krumpirom, pura zauzima jednako važno mjesto u tradicionalnoj hercegovačkoj kuhinji.Nažalost, neko vrijeme pura je nosila obilježje sirotinjske hrane, te je bila nepopularno jelo...
Uštipci su jedno od najjednostavnijih jela naše kuhinje. Riječ je zapravo o smjesi sličnoj onoj od koje se pravi kruh/hljeb, samo što je malo tečnija. Razlika je u tome da se kašikom uzme mala...
Rekli biste, ništa novo, no brudet ili brodet ni ne treba neke novotarije. Dobar je baš ovakav kakav je - s dobrom ribom, žabama,  tipičnim začinima...